B logo foto3Spreken, luisteren, lezen en schrijven in de Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn noodzakelijk om jezelf uit te drukken en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Mensen die deze vaardigheden niet goed genoeg beheersen om mee te doen, noemen we laaggeletterd.

In Vlaardingen zijn ruim 8.000 inwoners laaggeletterd.

foto4 taalvrijwilligerBasisvaardigheden

We vinden het als Bibliotheek belangrijk dat alle mensen voldoende basisvaardigheden beheersen. Om makkelijker je weg te vinden in de samenleving, voor je gezondheid te zorgen, uit de schulden te blijven, kinderen op te voeden, een opleiding te doen, of om een baan of vrijwilligerswerk te vinden.

Vrijwilligers

We ondersteunen iedereen die basisvaardigheden wil aanleren, onderhouden of verbeteren. Dat kunnen we niet alleen en daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

foto5 taalvrijwilliger

Wat kan je doen als vrijwilliger?

• Je kunt intakes afnemen tijdens spreekuren.
    Iedere woensdag van 11.00 tot 13.00 of iedere vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
  • Je kunt als Taalmaatje mensen met Nederlands als eerste of als tweede taal beter Nederlands leren.
  • Je kunt een professionele taaldocent assisteren tijdens lessen aan mensen met Nederlands als eerste taal.
  • Je kunt een bibliotheekmedewerker assisteren bij een cursus digitale vaardigheden.
  • Je kunt een leesclub begeleiden waarbij mensen 1 x in de drie weken samen een boek lezen in eenvoudige taal.
  • Je kunt onder begeleiding van een professionele taaldocent bezoekers van het Taalcafé helpen het spreken van de Nederlandse taal te oefenen. Iedere donderdag tussen 11.00 en 13.00 uur.
  • Je kunt onder begeleiding van een professionele taaldocent bezoekers van het Oefencafé helpen met oefeningen op het internet of uit lesboeken. Iedere maandag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

spreektaal boekomslag

Wat krijg je van ons?

• Je wordt onderdeel van een groot team van enthousiaste vrijwilligers en medewerkers.
  • Je krijgt een gratis bibliotheekabonnement en een vrijwilligerspas.
  • Je kunt gratis gebruik maken van lesmaterialen.
  • Je krijgt een eenmalige basistraining van vier dagdelen.
  • Je krijgt regelmatig deskundigheidsbevordering aangeboden.
  • Je wordt 2 x per jaar uitgenodigd voor terugkombijeenkomsten voor taalvrijwilligers.

Wat verwachten we van je?

• Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift en hebt affiniteit met taal.
  • Je bent discreet en hebt goede communicatieve vaardigheden.
  • Je bent representatief en in staat om zelfstandig te werken.
  • Je hebt minimaal MBO-4 niveau en bij voorkeur HBO niveau.
  • Je volgt tenminste 3 bijeenkomsten van de basistraining, bij voorkeur alle 4.
  • Je verbindt je voor tenminste een jaar aan de bibliotheek en bent bereid om een overeenkomst te tekenen.
  • Je neemt zo veel als mogelijk deel aan de terugkombijeenkomsten die we 2 keer per jaar organiseren.

B logoHoe meld je je aan?

We nemen contact met je op voor een persoonlijke kennismaking. Als het van beide kanten klikt kun je je opgeven voor de eerstvolgende basistraining en daarna direct aan de slag.